ISTORIA COMUNEI

Crângurile este o comună în judetul Dâmbovița, Muntenia, România, formată din satele Bădulești (reședința), Crângurile de Jos, Crângurile de Sus, Pătroaia-Deal, Pătroaia-Vale, Rățești și Voia. Comuna este traversată de șoseaua națională DN7, care leagă București de Pitești prin Titu și Găești.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna Crângurile făcea parte din plasa Cobia a județului Dâmbovița și era formată din satele Crângurile de Jos, Rățești și Crângurile de Sus, cu 1696 de locuitori, trei biserici și o școală. Pe atunci, pe teritoriul actual al comunei mai funcționau în cadrul aceleiași plasi și comunele Bădulești și Pătroaia. Comuna Bădulești avea 854 de locuitori, două biserici, o școală, o moară de aburi și una de apă.

Comuna Pătroaia (denumită și Pietroaia) avea în compunere șapte sate: Pietroaia-Vale, Pietroaia-Deal, Baloteasca, Ciupa-Manciulescu, Ciupa-Mavrodolu, Potlogeni-Vale și Potlogeni-Deal, cu o populație totală de 2114 locuitori. La Pătroaia funcționau cinci biserici, o mănăstire, o școală mixtă la Pătroaia din Vale cu 45 de elevi în anul școlar 1899–1900, și o altă școală mai mică, la Manciulești, cu 17 elevi.

În 1925, cele trei comune făceau parte din plasa Bogați. Comuna Crângurile avea 2005 locuitori în aceleași trei sate, comuna Bădulești în unicul său sat avea 893 de locuitori, iar comuna Pătroaia avea 1350 de locuitori în satele Baloteasca, Pătroaia din Vale și Potloganii din Vale.

În 1950, comunele au fost incluse în raionul Găești din regiunea Argeș. În 1968, comunele au fost comasate în comuna Crângurile, ce a căpătat componența actuală, și a fost arondată județului Dâmbovița, reînființat.